Door het hart van Andalusie!

Door het hart van Andalusie!

Door het hart van Andalusie!

In de schaduw van de overbevolkte Costa del Sol ligt een ander Andalusië.  Stil, puur, kleinschalig, wonderschoon en bedeeld met enkele wereldattracties, zoals het Alhambra en de Mezquita.

De beste manier om dat allemaal te ontdekken?

Op de motor!

 

Doot het hart van Andalusie, GranadaOp de flanken van La Alpujarra waait een frisse wind die door de kieren glipt van mijn motorpak dat vanochtend op het vertrekpunt bij Málaga nog kookte in de zon. Maar hier in de uitlopers van de Sierra Nevada is het een andere wereld, met dorpen die luieren in een niemandsland tussen strand en hooggebergte. Het asfalt gaat nog geen vijftig meter rechtdoor. Aanvankelijk was het wringen om de machine door alle bochten te loodsen, maar na een halve dag rijden gaat het bijna vanzelf. Moeiteloos zwiert de motor door korte, lange, ronde en hoekige bochten naar de Poqueira-vallei, een van de hoogtepunten.

De witte dorpen liggen er in slagorde: Bubión, Capileira, Pampaneira. Hand van het gas, uitdrijven en aanleggen. In Capileira bevindt zich een mooi terras onder dikke hoge bomen met uitzicht op de weekmarkt. Hoewel de route op de gps staat, pakken we toch de klassieke kaart er nog bij om een beter idee te krijgen van het vervolg van de tocht. Is Granada vandaag nog haalbaar? Het had niet mooier gekund.

Het La Alhambra in Granada

 

Bij het vallen van de avond rijden wij de stad binnen en gaan meteen naar het pleintje San Nicolás en zien hoe wereldwonder La Alhambra gloeit in de ondergaande zon. Het paleizencomplex uit de Moorse tijd hoort tot de grootste attracties van Spanje. Terecht, zo blijkt een dag later tijdens een bezoek. Het ene vertrek is nog mooier gedecoreerd dan het andere. Juist als je denkt dat je alles hebt gezien, volgt de Patio de los Leones met zijn fantastische zuilen die minutieus versierd zijn met Arabische ornamenten. Hier genoten de Moorse koningen van het goede leven. En hier blies de laatste van hen, Boabdil, in 1492 met zijn laatste blik op Granada de aftocht.  ‘Ja, huil maar als een vrouw om wat je niet als een man hebt verdedigd’, zou zijn moeder hebben gezegd.

 

Verdwalen of dwalen in de oude binnenstad van Cordoba.Ontspannen rechtop voorbij Granada verandert het landschap. De heuvels worden kleiner, de luchten groter en de wegen rechter. Met de motor in de derde versnelling zitten we rustig en ontspannen rechtop. Prachtige dorpen als Montefrío, Zuheros (terras onder de toren!), Luque en Baena voeren naar Córdoba, waar een bezoek aan de Mezquita op het verlanglijstje staat. We parkeren bij de prachtige Puente Romano, die in 918 door de Moren werd versterkt en uitgebreid.

Met de helm in de hand wandelen we richting de Mezquita, ooit de belangrijkste moskee van het hele Iberisch schiereiland. Na de aftocht van de Arabieren werd hier een kathedraal ín de moskee gebouwd. Zo eentje van het uitbundige soort. Bedoeld om vriend en vijand te bedwelmen met rijkdom en architectuur. We dwalen door de smalle straatjes van het oude centrum, drinken thee in een van de fraaie theehuizen (erfenis van de Moren) en maken plannen voor de dag van morgen, die de motor de bergen in leidt en ons daarna naar Sevilla brengt.

 

Een droomtraject voor de motorrijder. Bocht na bocht na bocht, opschakelen, remmen, terugschakelen, bocht insturen en dan precies genoeg gas erop voor de pretfactor. Ondanks bezienswaardigheden als de opgravingen van Medina Azahara en het fraaie stadje Carmona, stoppen we alleen voor benzine, een cafe solo en een tostada con aceite y tomates, een geroosterd broodje met olijfolie en tomatenpuree. De perfecte smaak van eenvoud. Het was een kwestie van kiezen. Blijven slapen in Sevilla of doorrijden tot Jerez de la Frontera? Natuurlijk, Sevilla heeft de mooiste bezienswaardigheden, maar na het Alhambra en de Mezquita valt de keuze nu vooral op de beleving en daarvoor moet je in Jerez zijn. Of nog nauwkeuriger gezegd: in de tabanco’s, de traditionele sherry-barretjes.

 

Flamenco en het zuiden van Spanje zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.Kwestie van luisteren In Jerez is er alle ruimte voor een avondje gastronomie en muziek. Veel moeite hoef je daar als bezoeker niet voor te doen. In de oude binnenstad is het een kwestie van luisteren. Elke avond wordt er wel ergens live flamenco gespeeld. Zoals nu bij Tabanco El Pasaje. Terwijl de glaasjes fino en oloroso over de hoofden worden doorgegeven, staat een jongeman op het podium de ziel uit zijn lijf te zingen. Dit is geen toeristen flamenco, maar echt en puur. Het café is gevuld met vrienden, bekenden, omwonenden en bezoekers. Om beurten staan er uit het publiek spontaan mensen op om voor het podium te dansen. Er wordt geroepen en geklapt, met het optreden van een danseres als hoogtepunt. Ze zweept de zanger op, de zanger zweept haar op. Het dak gaat eraf!

 

Tassen op de motor, benzinetank afvullen en dromen over wat de nieuwe dag allemaal brengen kan. We sturen de motor door de Sierra de Grazalema met zijn ongerepte natuur en witte dorpen, tikken even het plein aan in Arcos de la Frontera, dat op een ‘vipplaats’ in het achterland van de Costa del Sol ligt, en rijden daarna door een woud van kurkeiken, waar de dauw nog op de takken staat. De weg gaat als een achtbaan door het stille bergland: omhoog, omlaag, naar links, naar rechts, vooruit, achteruit en ondersteboven.Tot het charmante Grazalema zich meldt, voor een korte pauze in het authentieke centrum met zijn smalle straatjes, witte huizen en balkons vol bloemen. De snelste weg naar het vertrekpunt bij Málaga gaat nu via Ronda en Marbella, maar er is ook een trager alternatief door de Sierra de las Nieves en het voormalige bandietenland in de omgeving van El Burgo. De vraag stellen is hem beantwoorden. Een motortocht door het hart van Andalusië kan niet lang genoeg duren.

 

 

Ons aanbod in GPS Motorreizen.

Voordeel van wonen en leven in het zuiden van Spanje Andalusië is dat wij als geen ander de wegen en vooral de minder bekende wegen ontdekken die wij opnemen in onze tours. Met onze ervaring en inzet hebben wij een veelheid van kant en klare GPS Motorvakanties in ons bestand waar u een keuze uit kan maken.  Met ons keuze filters ” aantal dagen rijden, afstand per dag, rijervaring, scenery en geschiedenis”  bent u nog beter in staat uw persoonlijke wensen kenbaar te maken om tot een goede beoordeling en keuze van uw motorvakantie te komen. Daarnaast zijn wij altijd in staat om ook deze tours te combineren tot een geheel eigen tour. Dus alle vrijheid en keuze gegarandeerd.

 

 

GPS Individuele Motortours keyboard_arrow_right

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

TravelMoto
motorreis en verhuur specialist

Book your tour

Eigen GPS tour