Dor en droog Spanje?

Dor en droog Spanje?

Dor en droog, dat is het imago van het binnenland van Spanje

 

Welke idioot gaat er in het zomerseizoen motorrijden in Spanje, de binnenlanden zijn dor en droog en aan de kust is het ook al geen echt feest met al die toeristen, niets is minder waar en zelfs de bijnaam dat Andalusie de tuin van Europa is moet toch uitgelegd worden.

 

Natuurlijk is het hartstikke heet in het binnenland van Spanje tijders het zomer seizoen, temperaturen over de 40 graden zijn dan normaal en de Spanjaarden verlaten massaal de grote steden zoals Madrid, Sevilla en Cordoba om te ontspannen aan de kusten die Spanje volop voorhanden heeft. Dus hoog zomer is het niet echt een goed plan om op de motor in het binnenland rond te rijden. Daar staat tegenover dat al de andere maanden de motorrijders deze regio weten te vinden als het paradijs voor de motorrijder. Grote lege natuurgebieden met daar doorheen vaak nieuwe geasfalteerde stuurwegen. Keuze te over en waar de natuur in het voorjaar vol in bloei staat en in het najaar met zijn herftkleuren je doet verrassen. Verwacht geen woeste waterstromen in de rivieren en dat de grond overal hartstikke groen zal zijn maar de planten die in ons klimaat goed gedijen halen alles uit hun kast om de mooiste kant van deze natuur tentoon te spreiden.

 

Andalusie de tuin van Europa

 

Palacia van het La Alhambra in de jaren dat wij nog al blijf waren met slot Loevestijn!

 

Tijdens de bezetting of overheersing van de Moren in het zuiden van Europa is ons geleerd dat dit een grote bedreiging was voor ons continent, althans dat is ons verteld tijdens onze geschiedenis lessen. Hier in Andalusie heb ik ontdekt dat geschiedenis twee kanten heeft en wanneer je je verdiept in de 800 jaar dat de Arabieren bij ons op visite waren kom je erachter wat dat voor rijkdom heeft gebracht in het oude Europa. Liepen wij in de jaren tussen 800 en 1400 nog in vodden over straat en kwam onze ontwikkeling maar niet echt op gang was het zuiden van Spanje al verandert in een sprookje met 1000 en 1 nacht. Prachtige steden met grote paleizen aangekleed met fontijnen en veel marmer waar vandaag de dag nog van genoten kan worden.

 

Maar er was veel meer, de vroegere overheersers zoals de Romeinen en vooral de Arabieren waren meesters in het vinden van water op welke manier dan ook. Het is niet voor niets dat je veel vestigingen zal vinden waar ook water voorhanden was. Ook en vooral het La Alhambra in Granada is daar een voorbeeld van. Met de Sierra Nevada op de achtergrond als verdedigingswal werd de berg vooral gebruikt om het water te leveren aan het lager geleden La Alhambra. Deze plaats had in zijn hoogdagen meer dan 30 natuurlijke bronnen die constant water aanvoerden om de bevolking te voorzien van het zuiverste water. Er is zelfs een warmwaterbron aangetroffen die weer gebruikt werdt om de Arabische baden te voorzien van warm water. Bezoek je vandaag de dag nog het La Alhambra zie je overal fontijnen en water over straatgoten  lopen om deze plaats af te koelen tijdens de hete dagen die ook in Granada volop aanwezig zijn.

 

Elk ebinnentuin van de vroegere moskeeen hebben een Plaza de Naranja, dus sinasappelbomen

 

 

Buiten dat de steden met zijn prachtige architectuur en waterwinning erg ontwikkeld waren hebben juist de Arabieren de agricultuur een geweldige boost gegeven en opgebouwd in het zuiden van Spanje. Veel planten maar vooral exotische vruchten zijn ingevoerd en over het land verspreidt door juist deze bevolkingsgroep die hier een nieuw paradijs op aarde wilde maken.  Dus rij je hier rond en geniet je van alle planten, palmen, olijf- fruit- en citrusbomen weet dan ook dat het niet de orginele plantenfauna was in Spanje maar geimporteerd is in de tijd dat vooral de Arabieren het hier voor het zeggen hadden. Niet voor niets hadden alle moskeeën een “Plaza de Naranja”.

 

Afwisseling in natuur

Buiten dat de ontwikkeling in Andalusie zo voortvarend was, is Andalusie ook een regio met een zeer afwisslend landschap, van lange stranden naar hoge bergen met natte en droge gebieden als natuurverschijnselen die het motorrijden zo afwisseld maken. Je kan op één dag zo versteld staan in het de afwisseling van natuur en hoe vaak wij al niet een terugkoppeling hebben ontvangen van onze klanten dat ze dat ook zo ervaren hebben zijn niet op een hand te tellen.

 

Afdaling Puerta las Palomas in Andalusie, Travelmoto motorriezen.

 

Wij hebben rondom Malaga enkele routes in huis die als “meest favoriet” worden gewaardeerd juist door de afwisseling in waar je doorheen rijdt, de tour Ronda bevoorbeeld slingert zich een weg omhoog door de Sierrra de Nievas naar Ronda, achter Ronda ligt weer de Sierra de Grazalema met het gelijknamige plaatsje wat gekozen is als het mooiste dorp van Spanje. De afdaling van Grazelema naar Zahara de la Sierra is er eentje om in te lijsten waar je bij de afdaling zicht blijft houden op het enorme blauwe stummeer van Agondonales en zo kan ik maar door gaan. Drie natuurgebieden op een rij en elk met een totaal verschillende natuur en beleving.

 

El Torcal een karstenformatie uniek in Europa en dat in het zuiden van Spanje Andalusie

 

Ook de route El Chorro is er zo een die alle aandacht mag hebben, het is een route van nog geen 200km maar de indrukken die je op doet zijn legio, de stuwmeren van Ardales, Montes de Malaga en niet te vergeten het El Torcal een unieke karsten rotsformatie van formaat die er 150 miljoen jaren over heeft gedaan te zijn wat het nu is. De routes door de bergen van Malaga genaamd Montes de Malaga zijn ook het benoemen waard zeker ook omdat je daar meer authentiek Spanje ervaart dan de drukke toeristenplaatsen langs de kust. En zo ver is het allemaal niet vaak rij je maar net 20 km het land in en je begeeft je helemaal in een andere wereld. “Maar niet verder vertellen”, het zou jammer zijn dat ook juist deze rustige natuurgebieden dadelijk overspoelt worden door het massa toerisme.

 

Een prachtige foto van de Montes de Malaga waar onze routes doorheen rijden

 

Dus Andalusie is niet dor en droog maar afwisselend, spannend en vooral vol verrassingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

TravelMoto
motorreis en verhuur specialist

Book your tour

Eigen GPS tour