El Torcal

El Torcal natuurpark gelegen boven de stad Malaga.

El Torcal

Uit het groene dal van de Guadalquivir rijst onverwacht een ruige, grijze bergketen op.

In dit stukje Andalusië lijkt iets te zijn misgegaan met de afstemming van verschillende landschapselementen op elkaar. Het resultaat is spectaculair.

 

Het natuurpark van El Torcal wordt gekenmerkt door het indrukwekkende karstlandschap van kalksteen. De vorming ervan is te danken aan een proces dat honderden miljoenen jaren heeft geduurd. Hiervoor moeten we ongeveer 200 miljoen jaar teruggaan, toen een groot deel van Europa en het Midden-Oosten ondergedompeld waren onder de zee van Tethys, een proces van koolzuurhoudende sedimentatie begon, veroorzaakt door de ophoping en afzetting van skeletten en schelpen van zeedieren op de bodem van de zee die ongeveer 175 miljoen jaar zal duren. Deze sedimenten hebben zich op verschillende niveaus verzameld en verdicht en vormen de horizontale lagen van duizenden meters dik.

 

Geschiedenis El Torcal

In het midden van het Mioceen, als gevolg van de stuwkracht tussen de Iberische platen in het noorden van de Tethyszee en de Afrikaanse in het zuiden,  worden de geaccumuleerde sedimenten samengeperst,  vervormd en gebroken tot ze ontstaan in een langzaam en continu proces dat nog steeds bestaat.  Toen het reliëf eenmaal tevoorschijn kwam,  vormde de langdurige werking van meteorologische middelen zoals water,  ijs en wind op de kalksteen het spectaculaire karstlandschap van El Torcal de Antequera.

 

Flora en Fauna

De maritieme geschiedenis van deze plek vind je door het park verspreid, versteend in miljoenen jaren oude fossielen.  Maar ook de huidige flora en founa is de moeite waard.  El Torcal is een ideale leefomgeving voor vele reptielen verspreid in het natuurpark: zoals de hagedisslang en de parelhagadis.  De grootste en meest zichtbare diersoort in het park is zonder twijfel de steenbok, de Iberische berggeit.  Zij duiken echt overal in het park op en kijken je nieuwsgierig toe.

 

Bezoekerscentrum

Sinds kort is een geheel nieuw  bezoekerscentrum  geopent waarbij de toegang helenaal vrij is die je alle informatie geeft over dit uniek natuurverschijnsel en tijdens onze route op de motor heb je tijd genoeg om hier bij stil te staan.

 

 

Boek deze tour keyboard_arrow_right Onze motoren keyboard_arrow_right
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

TravelMoto
motorreis en verhuur specialist

Book your tour

Eigen GPS tour