Flamenco!

Flamenco!

Flamenco in Andalusië

Een spektakel dat zelfs de meest deskundige dansliefhebbers zal verbazen.

 

De Spaanse kunst van deze flamenco bestaat uit drie delen: Guitarra – het gitaarspel, cante – de zang en baile – de dans. Hoewel flamenco zijn oorsprong vond in Andalusië, zijn historici het erover eens dat het wordt beïnvloed door vele andere culturen, waaronder Latijns-Amerikaanse, Cubaanse en Joodse tradities. Zigeuners, of de Roma, brachten flamenco van de oorsprong in Andalusië naar de rest van Spanje. De Roma-cultuur hecht veel belang aan het regelmatig verhuizen, omdat ze zichzelf niet zien als echte burgers van de landen waarin ze zijn geboren, maar eerder als burgers van hun Roma-gemeenschap. Sommigen speculeren zelfs dat flamenco afkomstig is van de Roma.

Op het podium

In het verleden was het gebruikelijk dat dansers volledig autodidact waren. De kunst werd van generatie op generatie doorgegeven en werd beschouwd als onderdeel van de traditie van de gemeenschap. Flamenco is van oudsher een dramatische kunstvorm die via de lichaamstaal van de dansers, hun fysieke bewegingen, de muziek en de uitgebreide kostuums een verhaal vertelt. De kostuums zijn erg belangrijk voor het verhaal. Elk detail is opzettelijk geplaatst; elk element, tot in het ingewikkelde haarstukje van de danseressen, wordt zorgvuldig overwogen door de kostuumontwerper.

 

Expressie en lichaamstaal

 

 

In zijn oorspronkelijke vorm waren zang en handgeklap, “toque de palmas” genoemd, de enige geluiden die de dans vergezelden. Een enkele kreet of gezang zou vergezeld gaan van een soort percussie die het ritme vasthield. Naarmate het bereik van flamenco echter steeds groter werd, werden muziekinstrumenten aan de voorstelling toegevoegd. Hedendaagse flamencodansers gebruiken kleine draagbare percussie-instrumenten die castagnetten worden genoemd en die op het ritme van de muziek klikken. De betoverende beweging van de armen, handen en vingers zorgt voor een magie die essentieel is voor flamenco. Beweging van de armen wordt braceo genoemd en beweging van handen en vingers wordt floreo genoemd. De houding en de coördinatie van de armen met de rotatie van de polsen tijdens braceo is erg belangrijk en onderscheidt flamenco van andere dansstijlen.

 

 Olé

 

Als je aan flamenco denkt, is een van de eerste dingen die in je opkomt Olé! Deze iconische uitdrukking wordt gebruikt om de zangers en dansers van energie te voorzien en om enthousiasme en lof voor de dans te uiten. Sommigen zeggen dat olé afkomstig is van het Hebreeuwse werkwoord oleh, wat betekent “in de lucht overgeven”. Anderen geloven dat de term afkomstig is uit het bijbelverhaal van Jacob, Rachel en Leah toen Jacob dacht dat hij met Rachel zou trouwen, maar hij hief de sluier van zijn bruid op en ontdekte dat het Leah was onder de sluier. De menigte probeerde hem te waarschuwen door te zeggen “Oh, Leah!” Weer anderen beweren dat het is afgeleid van het Arabische woord allah dat ‘God’ betekent. Ongeacht de oorsprong, er gaat niets boven het horen van Olé! stijg boven het waanzinnige tikken van de voeten van de dansers, de gitaar tokkelt en golvende stemmen van de flamencozangers tijdens een optreden.

 

Private show

 

Onze tours onderscheiden zich door de details en persoonlijke bijdrage die wij, als fanatieke motorrijders, in onze tours opnemen, elke tour is anders, maar als gemeenschappelijke noemer is er veel verschil in onze keuze van overnachtingen in elk van onze tours en programma.

Tijdens een van onze motortochten en aankomst in de stad Lora del Rio in de provincie Sevilla, is de vraag van een van de motorrijders of we een echte Flamencoshow kunnen regelen. Met wat rondvragen werden we naar een klein restaurant gestuurd dat speciaal voor ons een privé flamencoshow had georganiseerd. We waren verrast met een lokale gitarist, zanger en danser die ons een geweldig niet-commercieel optreden gaven. Een ongeplande ervaring waarbij ons hart wordt geraakt door de emoties die flamenco kan oproepen. Wat een geweldige avond!

 

Groepsfoto met de Flamenco artiesten

 

 

Travelmoto is Anders keyboard_arrow_right

 

Je eigen Tour keyboard_arrow_right

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

TravelMoto
motorreis en verhuur specialist

Book your tour

Eigen GPS tour