Haarspeldbochten onder de knie krijgen

De weg naar La Calobra op Mallorca in Spanje.

Haarspeldbochten onder de knie krijgen

Hoe je haarspeldbochten op je motor onder de knie krijgt

 

Elk jaar gaan duizenden fanatieke motorrijders op weg in Europa op hun zomertournee, en in het bijzonder naar de zuidelijke landen met hun bergketens. De aantrekkingskracht van het spectaculaire landschap, het meestal betere zonnige weer en de mogelijkheid om enkele van de beste wegen ter wereld te berijden is gewoon te veel om te kunnen weerstaan.

Maar als je er eindelijk bent, kan de omschakeling van het landschap met zijn bergenpassen ook behoorlijk ontmoedigend zijn als je er nog nooit een hebt gereden, vooral als je motor ook nog zwaar beladen is. Wat is dan de beste manier om deze steile, kronkelige asfaltwegen, die zich een weg naar boven of naar beneden banen, aan te pakken?

 

Het bedwingen van haarspeldbochten op uw motor

 

Als u de bocht nadert, kijk dan om u heen, kijk waar u naartoe gaat en probeer het aanrijden van de bocht goed in te schatten. Zo kunt u voorkomen dat u een tegenligger tegenkomt die meer ruimte in beslag neemt dan u denkt en kunt u de door u gekozen snelheid u lijn aanhouden, wat vooral ideaal is als u bergopwaarts gaat. Door uw lijn op deze manier te timen, kunt u veilig gebruik maken van de ruinte op de weg als dat nodig is.

Ook de fixatie van het beoogde doel waar u uit wilt komen is ontzettend belangrijk, vooral in de krapste bochten. Hou je hoofd omhoog en houd je ogen gericht op waar je van plan bent uit te komen en dat is waar je zult eindigen. Elders kijken, of het nu op de grond is of op tegenliggers, zal waarschijnlijk tot problemen leiden.

Het rijden van een volledig beladen fiets, met volle zijkoffers en topbox, zorgt ervoor dat je motor zich anders gaat gedragen. Het is dan handig om dat gewicht van je motor onder controle te houden, niet alleen van links naar rechts, maar ook naar voren en naar achteren.

Het eerste wat je moet doen is remmen en je snelheid aanpassen voordat je de bocht ingaat, remmen midden in de bocht is niet het beste wat je in elke bocht kunt doen. En op een strakke, kronkelige bergpas kan het inrijden met de gewenste snelheid van je motor het verschil zijn je weg vervolgen of de hele avond degenen die je hebben opgepikt te bedanken.

Het kan noodzakelijk zijn om een beetje meer te vertragen dan je normaal zou doen voor een zeer krappe steile bocht. Bij het afdalen op een volgeladen fiets is het gemakkelijk om snelheid in de bocht op te pikken, dus houd daar rekening mee. Als u uw toenemende snelheid moet controleren, kunt u voorzichtig de achterrem gebruiken.

 

 

Voorbereiding voor de bocht

 

Pas u snelheid aan voordat u de bocht bereikt en kies de juiste versnelling waarmee u de bocht gaat inrijden. Op die manier houdt je motor controle op het wegdek vanwege de kracht die de motor er nog opzet. Vaak gaan motorrijders al aan het gaspedaal zitten voordat je de motor begint te leunen. probeer nog even te wachten. Je kan de snelheid het beste verhogen wanneer je al in de bocht zit en ziet waar je op uit gaat komen. Het terugdraaien van je gas in de bocht gaat zorgen dat je motor gaat zagen zodat je dan je lijn moet corrigeren.

Bij het afdalen van een pas is het gemakkelijk om helemaal op je remmen te vertrouwen, let wel op dat ze niet oververhit raken, vooral op een zware motor is het oppassen. Gebruik zowel je voor- als je achterrem (meestal de voorrem) om je snelheid omlaag te brengen en kies dan een versnelling die je helpt om dat traject en bocht te behouden. Op zeer steile hellingen kan het nodig zijn om eerts terug te schakkelen en de goede versnelling te kiezen om controle te behouden over de snelheid van de fiets. Dit voorkomt zeker dat bij het vaak aanremmen voor de bochten u remmen te heet worden.

Als u door een scherpe bocht bergopwaarts gaat, zorg er dan voor dat u uw versnelling goed heeft geregeld, zodat u het momentum in de bocht kunt vasthouden. Gebruik het gaspedaal soepel, sommige bochten kunnen zo steil zijn dat de druk op het voorwiel lichter zal worden en het contact kunnen verliezen met het wegdek.

Natuurlijk is een van de belangrijkste dingen die je moet doen als je op bochtige bergwegen rijdt, kijk om je heen, beoordeel de bochten op voorhand op en haast je niet.

 

Je bent toch op vakantie!

 

Zie ook onze post: Kort door de bocht

Kort door de bocht keyboard_arrow_right

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

TravelMoto
motorreis en verhuur specialist

Book your tour

Eigen GPS tour