Kort door de bocht

Kort door de bocht

Vrijheid en bochten.

Je kunt je hele leven oefenen om bochten rijden te perfectioneren, en de echte perfectie zul je nooit bereiken.

 

 

Welke fouten worden er gemaakt, en hoe komt dat?  Wat kun je er zelf aan doen?  Welke lijnen kun het beste kiezen,  en hoe zorg je ervoor dat je de bocht ook zo rijdt?  Waar rem je af en hoe zorg je ervoor dat je de juiste versnelling en snelheid hebt?  En als dan in al je enthousiasme toch niet goed gaat hoe corrigeer je dan?  Bochten rijden leer je alleen verbeteren door veel te oefenen,  en dan is  Motorrijden in Andalusie  een goede keuze.

 

Kijken,  Klaar zijn,  Kracht opbouwen,  en weer Kijken.

 

KIJKEN

Verreweg het belangrijkste bij het rijden van bochten is kijken. Je moet bochten gaan leren inschatten  Daarom is goed kijken noodzakelijk.  Kijk ver vooruit (horizon) en van dat punt scan je de weg tot voor je motor.  Daarna kijk je weer zo ver als mogelijk weg en scan weer terug voor je motor.  Dit proces herhaal je keer op keer.  Door ver vooruit te kijken kun je vaak al bochten in de verte zien liggen, en aan bomen of lantarenpalen kun je vaak het verloop zien,  zelfs al zie je het wegdek niet, en scan weer terug tot voor je motor.  Daarnaast kijk je ook links en rechts van je en gebruik je vaak je spiegels.  Zie je een bocht aankomen,  dan neem je de situatie goed in je op en probeer in te schatten hoe scherp de bocht is.

 

KLAAR ZIJN

Voordat de bocht begint moet je je voorbereiden om de bocht te rijden.  Hierbij gaat het om de combinatie van juiste snelheid én de juiste versnelling.  Pas je snelheid en schakel indien nodig terug zodat je op goede toeren blijft rijden.  Wat is de juiste snelheid?  Dat kun je het beste omschrijven als elke snelheid die laag genoeg is om gedurende het rijden van de bocht weer hoger te laten worden. Kom je er achter dat je halverwege de bocht te wijd uitkomt en moet je van het gas af of gaan remmen, dan was je aanvangssnelheid te hoog.

Niet elke bocht is het zelfde en niet iedereen heeft de zelfde vaardigheden.  Je snelheid aanpassen tot de juiste snelheid voorkomt dat je in de bocht in de problemen gaat komen. Doe het dus in het begin rustig aan, geef jezelf de tijd waarna je na verloop van tijd meer handigheid in krijgt om bochten te lezen en je snelheid aan te passen. Kies er altijd voor dat je motor in een goede versnelling staat zodat je motor ongeveer in het midden van het toerengebied komt.  De motor is in dit gebied krachtig genoeg om je snelheid te verhogen en ook weer te verlagen. Verplaats je motor naar de buitenzijde van de bocht. Zijn er duidelijke rijstroken dan blijf je in jouw rijstrook en of jouw deel van de weg want op die  manier kan een tegenligger je niet verrassen en of laten schrikken. Voordat de bocht begint geef je ook al weer wat gas zodat je motor trekkend wordt. Dat kleine schokje wat je voelt waar je motor weer oppakt moet je gevoeld hebben vóórdat de bocht begint.

 

KRACHT OPBOUWEN/ ACCELEREREN

Vanaf het moment dat je de motor hebt ingekanteld ga je langzaam maar zeker meer gas geven. Hierdoor pakt de motor als het waren de bocht vast en rij je gebalanceerd door de bocht heen. Hoe meer de motor zich opricht des te meer gas kun je geven. Je voelt de motor grip krijgen in de bocht. Ga je in de bocht remmen of draai je het gas dicht dan voel je dat je motor de balans verliest. Het geeft geen lekker gevoel en bovendien moet je vervolgens weer hard werken om de motor door  de bocht heen te krijgen. Zorg er dus voor dat je aanvangssnelheid goed is zodat je met steeds meer gas door de bocht kan rijden. Een bekend motorrijders  gezegde is: “Als een natte krant de bocht in en als een jonge god de bocht uit”.

Wat is dan de juiste manier om de bocht te nemen? Je blijft de bocht aan de buitenzijde inrijden net zo lang tot je over de weg het punt kunt zien waar je uiteindelijk  na de bocht wilt uitkomen. Je bepaalt dus eerst waar je wilt uitkomen en daar focus je op. Als motorrijder ben je bekend met de uitspraak “waar je naar kijkt, daar ga je naar toe”.
Rijdend aan de buitenzijde kantel je jouw motor verder in en rij je naar de binnenzijde van de bocht.  Dat inkantelen doe je dus door tegen het handvat te drukken. Tegensturen dus en de motordynamica het werk laten doen. Rechter handvat in een rechterbocht en linker handvat in een linker bocht. Het is echt zo simpel als dit. Hoe meer druk je tegen je handvat zet des te meer zal de motor in kantelen. Je kunt het rijden naar de binnenzijde van de bocht vergemakkelijken door ook even te kijken naar de binnenzijde van de bocht waar je naar toe wilt rijden. Zodra je dat gedaan hebt kijk je weer verder naar het punt waar je uit wilt komen. Het bekende buiten, binnen en buiten principe.

 

Weer kijken

Tijdens het rijden van de bocht, het kantelen en het verdere verloop van de bocht is blijven kijken een zeer belangrijk onderdeel. Kijk in eerste instantie even naar het punt waar je moet beginnen met remmen om op tijd klaar te zijn. Kijk vervolgens naar het punt waar de bocht begint en waar je dus helemaal klaar moet zijn om de bocht  te nemen. Draai daarna je hoofd naar het punt waar je het asfalt net niet meer kan zien. Het zogenaamde verdwijnpunt. Vanaf dat moment blijf je vooruit kijken naar dat zogenaamde verdwijnpunt. Je evenwichtsorganen in het oor blijven hierdoor stabiel. Door het bewegen van je ogen kun je het wegdek voor je goed scannen. Als je de motor gaat kantelen kantelt ook je lichaam en dus ook je hoofd. De lijn van je ogen is daardoor niet meer horizontaal. Tip: beweeg je hoofd zodanig dat de lijn van je ogen weer horizontaal komt te liggen, hierdoor blijf je beter in balans.  Vervolgens kijk je naar het punt waar je uit wilt komen en waar je naar toe wilt gaan op de weg.

 

AANBEVELING

Motorrijden en veel mooie bochten maken is voor ons allemaal een favoriete tijdsbesteding.  Om dit strak en mooi te doen, en er van te genieten,  dien je een aantal zaken goed te beheersen. De theorie is hierboven enigszins toegelicht. Maar je leert het natuurlijk in de praktijk!  Het is niet voor niets dat de vervolgopleidingen zoals van Verkeerstraining Nederland   populair zijn.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

TravelMoto
motorreis en verhuur specialist

Book your tour

Eigen GPS tour