Motorseizoen Zuid Spanje

Motorseizoen Zuid Spanje

Yamaha FJR1300AE Travelmoto motorverhuur MalagaMotorseizoen en ritme in het zuiden van Spanje Andalusië.

In principe kan je het hele jaar motorrijden in het zuiden van Europa en Spanje, maar toch heeft elk seizoen zijn voor en nadelen.

 

 

De mooiste maanden om in het zuiden van Spanje op de motor een vakantie te houden liggen in het voor- en najaar. De temperaturen en weersomstandigheden zijn ideaal om op de motor in de bergen en natuurparken die Andalusie en Portugal rijk zijn rond te rijden. Ook Marroko is in het voor- en najaar een goede keuze omdat ook daar de temperaturen dan gelijk zijn aan die van Zuid Europa.

Buiten het motorrijden willen wij ook graag iets meegeven over het dagritme in het zuiden van Spanje. Het ritme en met name in Andalusië is totaal anders is dan de rest in Europa. Vaak is dat altijd even wennen maar neem van ons aan dat je de dag zo anders kan beleven wanneer je meedoet met ons dagritme.

Het Spaanse ritme.

Wij zijn gewend om de dag iets later te starten dan de rest van Europa, dat heeft niets met luiheid te maken wat vaak gedacht wordt maar alles met ons andere dagritme. Het eerste wat opvalt is dat wij onze werkdag veel later opstarten en om die reden alles doorschuiven zodat wij onze siesta en middageten houden na 14.00 uur.  Waarom zo laat eten in het zuiden van Spanje? Dit heeft alles te maken met de hoge temperaturen, het is vaak veel te warm zodat wij dan de tijd nemen om te eten en siesta te houden. Daar staat tegenover dat wij na onze siesta ons tweede dagdeel oppakken en doorwerken tot laat in de namiddag 20.00 uur. In Spanje groeten wij tot 21.00 uur nog altijd met een goedemiddag (buenas tardes).

 

Niemand in het zuiden van Europa heeft moeite met dit ritme en ook wij die al jaren aan de Costa del Sol wonen hebben deze leefwijze overgenomen. Voordeel van dit ritme is dat er een goede balans is tussen werken en pauzes.  Wij zijn dan ook gewoon om erg laat te eten in de avond. Dit is ook vaak de reden dat toeristen het zo gezellig vinden op straat in het zuiden van Spanje, altijd roering en leven waar je ook bent. Bij het vasthouden van je eigen ritme zit je vaak alleen in een restaurant of terras waar de ober alle moeite zal doen wat op tafel te zetten. Het laat maken in de avond verklaart dan ook dat wij, vanwege de lagere temperaturen,  s´nachts veel later in bed liggen en om die reden ook later in de ochtend opstarten. Dus geen “luie Spanjaarden” maar een totaal ander ritme dan u gewoon bent.

 

Motor seizoenen in het Zuiden van Spanje

 

Winter: Eind november t/m Februari

In het winterseizoen is het prima motorrijden in het zuiden van Spanje, wel moet je rekening houden met lagere temperaturen in het achterland en de bergen en dat de dagen beduidend korter zijn, het is al vaak om 18.00 donker. Het is dan ook belangrijk juist dan de routes wat korter te houden en of wat eerder op de motor te gaan om je motorrit aan te vangen. Voor het verschil in temperaturen is het verstandig het weerbericht per dag te volgen omdat bij regen op grotere hoogtes het in de bergen gaat sneeuwen en u dan een alternatieve route moet kiezen om op bestemming te komen. Kleding advies, goede winterkleding waarbij het beter is wat uit te trekken dan niet bij je te hebben, het kan vooral in de ochtend behoorlijk fris zijn op de motor.

 

Motoren op weg naar Ronda op de A397, wij ontmoeten elkaar altijd bij Venta el Madroño km28 op deze weg.Voor-en Najaar

Het voor- en najaar is de beste tijd om juist in het zuiden van Spanje en Portugal te verblijven. De dagen zijn zo wie zo veel langer waar je in de avond heerlijk van ons Spaans leven kan genieten op alle terrassen in de dorpen en steden. Met overdag de ideale temperaturen om van het motorrijden te genieten. De natuurparken staan in volle bloei met al zijn kleuren en geuren, er ligt er een scala van goede motor- en kronkelwegen te wachten waar je je motorhart in kan ophalen. De gemiddelde temperaturen zijn voor de meeste rijders uit het noorden van Europa zomers tussen de 20 en 25 graden en ideaal om je dag in te delen om je routes en tour de rijden. Kleding advies, lichte zomer motorkleding en handschoenen.

 

Zomer

Het is eerlijk om te vermelden dat wij in de zomer vaak geen motortours organiseren om de eenvoudige reden dat het veel te warm is. Niet voor niets komen alle Spanjaarden die in binnenland en steden wonen juist naar de kust voor wat afkoeling. Mocht je toch in deze maanden in het zuiden van Spanje motor willen rijden raden wij aan erg vroeg op de motoren te stappen en je eerste spin te rijden tot onze siesta tijd 14.00 uur. Dan een goede siesta te houden met wellicht een frisse duik in een van de vele stuwmeren die voorhanden zijn. En dan je tweede spin na 17.00 uur te plannen. Tussen 14.00 en 17.00 brandt je van je motor af en is het niet gemakkelijk nog geconcentreerd op je motor te rijden. En laat aankomen is geen enkel probleem omdat ons avondleven pas aanvangt na negenen. Kleding advies, zeer lichte motorkleding en wanneer mogelijk een cooljack of doorwaai kleding.

 

Het motorseizoen in Andalusië is dus echt totaal anders dan in de noordelijke landen van Europa, dus alle reden om te komen motorrijden in het het zuiden van Europa om je motorseizoen te verlengen.

 

Hasta la vista in Andalusie!

 

GPS Motortours keyboard_arrow_right Huur een motor keyboard_arrow_right
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

TravelMoto
motorreis en verhuur specialist

Book your tour

Eigen GPS tour