Verkeer in Spanje.

Verkeer in Spanje.

Niet op de stoep!

Het verkeer in Spanje is anders dan je gewoon bent.  Het lijkt chaotischer en er wordt dan ook met minder discipline gereden dan je gewend bent.

 

De Spanjaarden zijn vaak ongeduldig en uiten dat in hun rijgedrag. Laat je hierdoor niet beïnvloeden.  Je reactie kan voor ongelukken zorgen.  Persoonlijk vind ik het Spaanse verkeer vriendelijk,  ze houden alles in de gaten.  In Spanje geldt in het algemeen dat de bestuurder van een voertuig ten alle tijden controle moet behouden over het voertuig, en moet beschikken over volledige bewegingsvrijheid en een vrij zicht. en op die manier constant de aandacht bij het rijden moet hebben. Op basis van deze regel kun je als bestuurder een boete krijgen als je tijdens het rijden bijvoorbeeld iets eet of drinkt,  een sigaret rookt,  make-up aanbrengt,  iets uit het dashboardkastje pakt,  blote voeten hebt,  teenslippers draagt of zwemkleding aan hebt.
Nou zullen wij met dat laatste als motorrijder niet zo veel last mee krijgen lijk mij.

Ga nooit zelf voor politie agent spelen.

De meeste Spaanse verkeersdeelnemers willen je nummerplaat zonder bril goed kunnen lezen,  wat inhoudt dat ze dicht op je achterkant gaan rijden.  Trap niet op de rem om duidelijk te maken dat je dat niet prettig vindt.
De temperament volle Spaanse cultuur is dat het een heftige reactie zal oproepen met veel handengebaar en getoeter om duidelijk te maken dat ze niet begrijpen waarom je dit doet.  Pesten op de weg is niet bekend op de Spaanse wegen.
Laat hen gaan en maak desnoods ruimte dat ze weer in kunnen voegen.  Wil je een auto laten passeren  (waar het ook kan) laat dat blijken door het rechterknipperlicht te gebruiken en wat naar rechts te sturen.

Op rotondes is het oppassen geblazen.

Ga pas de rotonde op wanneer het voor jezelf veilig is dat te doen. En let op!  Spanjaarden geven op rotondes niets aan en slaan zo af,  ook als ze op de binnenring zitten.  Ze nemen en behouden voorrang wanneer ze op de buitenring op de rotondo doorrijden. Vrachtwagens doen het weer anders: die rijden altijd over de buitenring ook wanneer ze op de rotonde blijven. De foto van het verkeer op de rotonde geeft aan hoe het zou moeten maar reken erop dat dit niet de praktijk is.

Asfalt is anders in Spanje.

Wegen in Spanje zijn gladder dan je verwacht, naast dat er hier een ander en meer gesloten afsfalt gebruikt wordt zijn het vooral de wegen waar veel gebruikt van gemaakt wordt waar je voorzichtig moet zijn.  Steden, dorpen en verkeerspleinen en stopplekken voor zebrapaden zijn glad en bij regen spekglad.  Wij waarschuwen altijd onze klanten voordat ze op de motoren vertrekken. Vaak is de eigen ervaring waarbij het achterwiel wegglijdt de wake-up call dat  dat onze waarschuwing niet voor niets is afgegeven.

En jawel niet op de stoep parkeren.

 

Waar in veel landen het gebruikelijk is om tweewielers en dus ook motoren op de stoep te parkeren is dat in Spanje uit den boze.  De stoep is net als de kerk heilig verklaard in Spanje en alleen voor voetgangers bedoeld.  Het parkeren op de stoep is zéér verleidelijk,  plaats genoeg en je ziet veel Spanjaarden deze regel aan hun spreekwoordelijke laars lappen.  Reken er maar op dat ook zij een bekeuring krijgen.  En de bekeuring is niet mals,  200 euro en graag direct betalen aub.  Je mag de motoren altijd parkeren op de openbare weg tussen de auto´s en er zijn ook veel speciale motorparkeerplaatsen voorhanden die duidelijk aangegeven worden om juist daar je motor te parkeren.

 

 

Wilt je meer weten over de verkeersregels in Spanje dan heeft de  ANWB  deze informatie op internet staan.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

TravelMoto
motorreis en verhuur specialist

Book your tour

Eigen GPS tour