Motorrijden in een groep

Motorrijden in een groep

Motorrijden in een groep

 

Verreweg het belangrijkste wat van je verwacht wordt tijdens een tourrit, is je spiegels in de gaten houden en kijken of degenen die achter je rijden, daar nog steeds zitten.

 

Wat is er nog leuker dan een lekker stukje toeren op de motor. Het echt vrijheidsgevoel zorgt voor onvergetelijke momenten. Rijden met elkaar in een groep is dan nog leuker vooral om je ervaringen met elkaar te delen.  Maar waar moet je dan eigenlijk op letten met elkaar voor het betere teamwork.

 

 

Steed controleren en  kijken of degenen die achter je zitten, daar nog steeds zitten. Is dat niet meer het geval, stop dan! Dat kun je doen zodra je een daarvoor geschikte plek ziet, maar altijd en in ieder geval bij de eerstvolgende afslag in de route.

Hou voor de zekerheid altijd drie of vier mensen achter je in de gaten, dat is ongeveer het maximum waar je op kan letten.  Als je weet dat iedereen dit doet, blijft de groep intakt. De voorrijder zal bij een afslag dan altijd weer even wachten zodat de groep weer aangesloten zal zijn om de weg te vervolgen. Handig is dat er bij een grote groep kleine groepjes gemaakt worden van maximaal 5 tot 6 rijders waar iederen voorrijder de route kent en de afgesproken stopplaatsen kan inplannen. Wij rijden in onze groep ook altijd met een achterste rijder (vaak met een opvallende “kleur” motor) zodat de voorrijder weet dat de groep nog compleet is.

 

Kenmerken van de voorrijder

Het beste is een voorrijder te kiezen die ervaren is, nog prettiger zou zijn dat die de route en of omgeving al kent. In de tijd van route navigaties hebben bijna alle rijders de route voorhanden maar de taak van de voorrijder is dan ook meer om het tempo te bepalen. De voorrijder let vooral op de achterste rijder, de achterste rijder kent dus ook de route en de stoppunten die afgesproken zijn. Als je in overleg hebt besloten wie die achterste rijder is,  wordt het gemakkelijker om te stoppen wanneer je de mensen achter je niet meer ziet, je vermindert je snelheid en wacht of de groep zich aansluit. Bij het uitblijven van de aansluiting stop je de rijders die je nog bij je hebt en vraag hen daar op jou te wachten zodat je terug kan rijden om te kijken wat er aan de hand is.

 

 

Afspraken maken binnen de groep

Bij het samenstellen van de groep is het prettig maar ook handig om ervaren rijders bij elkaar te plaatsen zodat er niet te veel verschillen in de groep ontstaat. Daarnaast is het goed om ook enkele afspraken te maken zoals: afstand houden onder elkaar, ieder zijn eigen stijl laten rijden,  je eigen verantwoordelijkheid dragen en rekening te houden met elkaar. Op die manier heb je de garantie dat iedereen het naar zijn zin heeft.

 

Goed voorrijden hoe doe je dat?

Probeer in de eerste plaats een lekker tempo te rijden voor degenen die achter je rijden. De langzaamste rijder bepaald altijd het tempo. Merk je dat een rijder steeds gaten laat vallen in de groep, vraag en overleg met deze rijder of die dan direct achter je wil gaan rijden Op die manier kan je het tempo voor hem aanpassen zodat de groep beter kan functioneren om het ieder naar hun zin te maken. Tijdens het rijden goed in je spiegels kijken en probeer af en toe koplampjes te tellen.  Probeer gelijkmatig te rijden, maar niet te traag. Als jij remt voor een bocht, moeten de achterste rijders door het harmonicaeffect vrijwel stil gaan staan. Trek jij fors op als je de bocht uitkomt, dan moeten de achterste rijders nog drie keer zo hard om weer bij te komen. Zo min mogelijk remmen en optrekken zal de groep wat gemakkelijker bij elkaar houden.

 

Stop en rust pauzes

Vraag iedereen voordat je aan de tour begint of alle motoren afgetankt zijn, dat voorkomt tijdens de tour onverwachte stops om dan de een en dan de ander moet tanken. Op die manier voorkom je dat buiten de ingeplande stops irritatie gaat ontstaan bij de andere rijders die voldoende brandstof aan boord hebben. De groep vind het prettig wanneer ze op de hoogte zijn van je plannen met name de stops, wanneer koffie, plas pauze, tanken en hoe laat gaan wij eten. Daarnaast is het altijd leuk om tussendoor een stop te houden voor een mooi foto moment en voor de rokers (die er altijd tussen zitten) een sigaret op te steken.

 

 

GPS Motortours keyboard_arrow_right Huur een motor keyboard_arrow_right

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

TravelMoto
motorreis en verhuur specialist

Book your tour

Eigen GPS tour