Spaanse cultuur

Spaanse cultuur

Ontdek de Spaanse cultuur!

 

Wij weten als geen ander dat je als motorrijder naar het zuiden van Spanje afreist om er te rijden, maar Spanje heeft zo veel meer te bieden dan alleen zijn wegennet.

 

Cultuur of beschaving is het geheel aan gewoonten en (gedrags)regels dat bij een volk of stam hoort. Wat mij het meeste geraakt heeft en waar ik ook mijn hart aan verloren heb is de geschiedenis en zijn cultuur in het zuiden van Spanje  Andalusie. Buiten dat er in Nederland wel eens gemopperd wordt dat de cultuur onderheving is aan veranderingen heeft het zuiden van Spanje het in het verleden flink voor zijn kiezen gehad met overheersingen van andere culturen. Vooral de 800 jaren overheersing van de Arabieren heeft zijn sporen nagelaten en dat maakt die gedeelte van Spanje ook zo bijzonder. De invloed van de Moorse overheersing is nog steeds duidelijk zichtbaar bij een bezoek aan de Andalusische steden, maar ook in de dorpen herinneren veel dingen aan de tijd dat Andalusië nog Al-Andalus heette.

 

Andalusië: harde stemmen, zachte harten

 

 

Andalusië wordt ook vaak het werkelijke Spanje genoemd, omdat hier de wortels van de Spaanse cultuur het duidelijkst naar voren komen.
De gepassioneerde flamenco muziek, zoveel feesten die soms dagen en nachten duren, de stierengevechten, de uitgebreide maaltijd op de middag en de siësta na afloop zijn er belangrijke kenmerken ervan. Vooral tijdens de middagmaaltijd, de belangrijkste maaltijd van de dag, nemen de mensen altijd alle tijd om heerlijk te relaxen. Het is dan voor de toerist vaak niet zo goed te begrijpen dat wij zo luid praten met op de achtergrond de op maximale volume de radio of TV en alle anderen geluiden. Neem van mij aan wanneer je dit aantreft zit je goed om er een geweldige moment van te maken.

 

Spanjaarden leven op straat

 

Het leven van de Spanjaarden speelt zich af op straat, wil je iemand ontmoeten en of zien spreek je af in een bar of restaurant. Dit is wat de toeristen vaak zo geweldig vinden van op vakantie gaan in Andalusie er is altijd leven op straat en pleinen tot diep in de nacht.

 Het Spaanse nachtleven begint met het nuttigen van aperitiefjes in restaurants en bars, met daarna een late avondmaaltijd. Met vrienden ga je vervolgens een bar of discotheek opzoeken waar tot diep in de nacht gefeest wordt. Voor de diehards zijn er dan nog de bars en clubs die de hele nacht open zijn, of bezoek een ‘afterhour’- of ‘morningclub’. En als afsluiter, de volgende ochtend, een lekker ontbijtje met churros en chocolade.

 Het straatleven in Spanje is overal overduidelijk aanwezig in de verschillende regio’s en steden dus ook in Andalusie, gemene deler is dat je als toerist altijd van harte welkom bent om eraan deel te nemen.

 

Maak kennis met Flamenco en Duende

 

Duende is een onvertaalbare en zeer mystieke Andalusische term, een door de goden gegeven moment waarop alles op zijn plaats valt en er voor een moment een tastbare band is tussen de uitvoerders en het publiek. Het ontstaan van zo’n moment kan net zo onverwacht zijn wanneer iemand in een dorpskroeg in een stemming van melancholie, verdriet of liefde uitbarst en door de barman in zang wordt beantwoord. Misschien komt de term kippenvelmoment het dichtst in de buurt. In zijn oorspronkelijke vorm waren zang en handgeklap, “toque de palmas” genoemd, de enige geluiden die de dans vergezelden. Naarmate het bereik van flamenco echter steeds groter werd, werden muziekinstrumenten aan de voorstelling toegevoegd. Hedendaagse flamencodansers gebruiken kleine draagbare percussie-instrumenten die castagnetten worden genoemd en die op het ritme van de muziek klikken. De betoverende beweging van de armen, handen en vingers zorgt voor een magie die essentieel is voor flamenco. Beweging van de armen wordt braceo genoemd en beweging van handen en vingers wordt floreo genoemd. De houding en de coördinatie van de armen met de rotatie van de polsen tijdens braceo is erg belangrijk en onderscheidt flamenco van andere dansstijlen.

 

 

De heilige week in Spanje (Semana Santa)

 

De Heilige Week van Málaga, heeft een voorouderlijke traditie die teruggaat tot de tijd van de katholieke vorsten. De stad Malaga is de hoofdstad van de Costa de Sol en ligt in het zuiden van Spanje, een land dat in de 21e eeuw perfect samengaat met de moderniteit en haar tradities. De bekendste van deze tradities is ongetwijfeld de bekende Semana Santa in Malaga. Gedurende meer dan 500 jaar ononderbroken geschiedenis is de Heilige Week van Málaga aanwezig gebleven in het religieuze en populaire gevoel van de bevolking van Málaga. Op 16 februari 1980 werd het van internationaal toeristisch belang verklaard. Een spectaculair evenement van religieuze, sociale en culturele aard dat miljoenen bezoekers naar de hoofdstad van de Costa del Sol trekt.

 

Feria (kermis) in de grote steden

 

Kermissen in het zuiden van Spanje worden groots gevierd, het is ook de happening van het jaar om uit te leven. Binnensteden worden compleet versierd, mensen doen hun uiterste best om er geweldig uit te zien. De stieren worden van stal gehaald voor de Arena en de actracties draaien op een aparte locatie topdagen.

Dit soort feesten lopen vanaf April tot November door Andalusie waarvan de belangrijkste de Kermissen in de hoofdsteden zijn zoals: Sevilla, Cordoba, Malaga en Granada. Deze feesten en kermissen duren vaak langer dan een week waar het normale dagelijks leven compleet stil komt te liggen.

 

Andalusie is Anders!

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

TravelMoto
motorreis en verhuur specialist

Book your tour

Eigen GPS tour