Veilig motorrijden!

Spanje het paradijs voor de motorrijder, Travel Moto Andalusie

Veilig motorrijden!

Nooit te oud om te leren!

Of je nou pas begint of al heel lang motorrijdt, er valt altijd van alles te leren.

Veel beroepsrijders krijgen vaak extra trainingen om hun vaardigheden op de motor te verbeteren, doel van deze training is dat ze hun rijvaardigheden op niveau houden. En wij, jij en ik stappen na het winterseizoen gelijk op de motor.  Het motorsiezoen is begonnen en dat willen wij weten ook, alleen de maandagochtend krant bericht ons te vaak over het aantal ongelukken dat heeft plaatsgevonden.

Veilig Motorrijden.

Buiten de ontwikkeling van de motoren en onze veiligheid hebben ook de fabrikanten van motorkleding grote stappen gemaakt om ons te beschermen.  De kleding die je op dit moment kan aanschaffen voor op de motor zit vol snufjes voor je veiligheid: helmen,  jassen,  broeken,  handschoenen. Je zou haast vergeten dat dat allemaal zaken zijn die maar een fractie kunnen betekenen voor je veiligheid in vergelijking tot wat je daar actief aan  kunt bijdragen. Motorrijden betekent dat je het lot in eigen hand neemt,  dat je je verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid kiest, en dat je dat niet overlaat het toeval.

 

Wat kan je zelf bijdragen.

Praten wij over je eigen veiligheid op de motor, dan denken de meeste motorrijders aan helmen, kleding met goede protectoren. En inderdaad, al die zaken hebben met veiligheid te maken.  Maar vergeet niet dat er ook een directe manier is om aan je veiligheid te denken, namelijk een ongeluk voorkomen.  Dat is zo een open deur maar sta er
toch even bij stil. Je veiligheid vergroten kun je doen door als eerste alles in het werk te stellen om een ongeluk te voorkomen, en ervoor te zorgen dat de schade,  wanneer het te laat is, zoveel mogelijk beperkt blijft door het dragen van beschermende kleding.

 

Zit je dan goed ingepakt en wel op je motor, is het een kwestie van het starten en rijden. Verreweg het belangrijkste is kijken en anticiperen.  Je zou zeggen bijna zeggen dat dit iets is dat iedereen doet, maar vinden wij juist niet dat wij als motorrijders meer alert zijn in wat wij zien en wat er kan gebeuren!  En hoe vaak vinden wij ook niet dat wij als motorrijders betere rijders zijn dan de rest van de verkeersdeelnemers.  Maar ook zal je merken dat er ongelofelijk veel valt te leren op dat gebied.  Wie kent niet de uitdrukking “Je gaat naar waar je naar kijkt”,  en hoe vaak hebben wij geleerd en ervaren dat het ook zo is.  In het verkeer zul je je bewust moeten maken van alles dat je normaal gesproken over het hoofd ziet.  Een vrachtwagen die je het zicht belemmert, een treuzelaar op de weg die plots van richting verandert of flink op de rem trapt.  Een landelijk weg met in de verte een boerderij en die zijweg waar een trekker op het laatste moment de weg opdraait.  Allemaal situaties die wij maar al te goed kennen. Bewust kijken kun je bewust leren, en het helpt je enorm bij het rijden.

 

Er is een grote verschil tussen autorijden en motorrijden, in een auto is een enorm gevoel van veiligheid vanwege de beschermingsconstructies die in de moderne auto standaard zijn ingebouwd. Op de motor is je veiligheid toch vooral een zaak die je zelf in de hand hebt. Als motorrijder moet je het vooral hebben van je directe en eigen veiligheid, want motoren zullen bij een ongeluk nooit net zo “veilig” zijn als een auto.

Voor je eigen veiligheid zul je altijd alert moeten zijn!  Onze rijvaardigheid is altijd: goed vooruit kijken, anticiperen, opletten en reageren. Duidelijk is dat je je eigen veiligheid voor een overweldigend deel zelf in de hand hebt!  Een extra voordeel van actieve veiligheid is, dat andere verkeersdeelnemers er baat bij hebben als jij daardoor ongelukken weet te voorkomen.

 

 

Wij wensen iedereen een goede start van het nieuwe motorseizoen 2020.

 

 

GPS tours keyboard_arrow_right GPS Routes keyboard_arrow_right
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

TravelMoto
motorreis en verhuur specialist

Book your tour

Eigen GPS tour