De legendarische Supertenere !

De legendarische Supertenere !

Met de Superténéré bereikte Yamaha 30 jaar geleden de echte grote doorbraak..

Vreemd genoeg werd het populaire model vervolgens in 1996 zonder vervanging afgelast. Pas veel later komt er een nieuwe versie op de markt, waarmee de Japanners oude successen willen voortzetten. De Yamaha Super Ténéré is een legende onder de touring enduros. Hoewel de BMW GS groter en populairder is in Europa, was de machtigste touring enduro van Japan in die tijd al decennia lang in alle uithoeken van de wereld te zien. Zelfs in rally’s als de Parijs-Dakar, waar het in 1991 de top drie plaatsen innam. Na een productiestop van 14 jaar is het woestijnmodel gelukkig weer beschikbaar als XTZ1200 Superténéré.

 

 

Opstijgen en aan de slag, dit is altijd een van de voordelen geweest van de Superténéré, die is vernoemd naar de zandwoestijn in het midden van Niger.

Of het nu in de stad is, op landwegen of in de grote wijde wereld: ergonomisch gezien is deze zandhapper bijna perfect. De schakelaars zijn instinctief te bedienen, de stoel is in hoogte verstelbaar en de vering kan worden aangepast aan de voorkeuren van de bestuurder. Zelfs de spoilerschijf kan in hoogte worden versteld, zodat zelfs lange afstanden zonder vermoeidheid kunnen worden afgewikkeld. Een variabele tractieregeling die in drie stappen kan worden gevarieerd, zorgt nu voor meer veiligheid. De gasrespons tussen Sport en Touring kan nu ook worden aangepast om de bestuurder nog meer comfort en vooral veiligheid te bieden. En mocht je het fijn vinden stel je de cruise control in om de saaiere afstanden te overbruggen. En dat alles in één pakket en prijs.

Extreem stabiel en zekerheid, dat zijn de directe karaktereigenschappen van de Supertenere.

Met licht hees geblaf spuugt de tweecilinder motor de laatste woestijnlucht uit de korte, stugge uitlaat. Vergezeld van een licht klapperend geluid begint de eerste van zes tandwielen te vergrendelen en begint de cardanas, die voor het eerst in een Ténéré is geïnstalleerd, te draaien. Gelukkig ontbreekt het lifteffect, net als bij de eerste BMW modellen, niet. Pas als er harde belastingsveranderingen worden uitgedaagd, wordt het duidelijk dat je op een motorfiets met een cardanas zit. Het is verbazingwekkend hoe gemakkelijk en handig de Ténéré, die met 261 kilogram niet bepaald licht is, kan worden gereden, ongeacht de snelheid. Geen gefladder, achterwielrol of vervelende trillingen te ervaren, de Yamaha is extreem stabiel en heeft een uitgebalanceerd rijgedrag.

Maar terwijl nieuwe ontwikkelingen zoals de Ducati Multistrada 1200 S een elektronisch verstelbaar chassis hebben, hebben de Yamaha-technici gekozen voor een verstelbaar maar conventioneel chassis. Dit is misschien niet erg innovatief, maar het zal ook minder snel afbreken. Dit is zeker een voordeel voor tweewielers die vaak gebruikt worden voor off road wegen en expedities.

 

De Superténeré is ontworpen voor avontuur.

Maar ervaar met deze off road machine ook zijn perfecte toepassingsmogelijkheden op normale geasfalteerde wegen: de hoge zitpositie, een rechte lichaamshouding en voldoende bescherming tegen de wind maken lange ritten over landwegen een ontspannen joyride. De geselecteerde gasklepresponsiemodus moet echter dan in de sportmodus staan; de touringmodus wordt aanbevolen voor zand en of grevelwegen. Niet voor niets dat wij Travel Moto gekozen hebben deze motoren aan te bieden met onze motortours.

 

 

Het is zeker goed als het tractiecontrolesysteem het achterwiel bewaakt en het standaard ABS in noodgevallen ingrijpt, maar de gashendel moet snel de polscommando’s uitvoeren. Anders is zelfs de 81 kW/110 pk van de V2 geen pretje. Zodra de 4,2 liter olie de bedrijfstemperatuur heeft bereikt, drukt de 114 Newtonmeter de Enduro snel op lage toeren. De motor blijft altijd zijdezacht draaien.

Bijtend als een kameel!

Je zal zelf ervaren dat de Yamaha Superténéré zo bijtend als een kameel na een week woestijninspanning vlak voor een waterpoel gedragen. Zelfs in het hoge vermogensbereik blijven de trillingen verrassend laag. Hoewel de Yamaha iets meer vermogen kan gebruiken, natuurlijk zijn er genoeg dikkere exemplaren voor dagelijks gebruik zoals de KTM en Ducati Multistrada, maar wij willen niet oneerlijk en ondankbaar zijn:  de Yamaha Superténéré XT1200ZE blijft een geweldige machine en tegelijkertijd blijft het brandstofverbruik met ongeveer 5,7 liter aangenaam laag.

 

En nu afwachten dat de BMW GS rijders het lef hebben de legendarische Yamaha Supertenere te rijden met Travel Moto in het zuiden van Spanje!

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

TravelMoto
motorreis en verhuur specialist

Book your tour

Eigen GPS tour