Travelmoto test de Yamaha MT-09 2021 – Japan’s donkere kant slaat terug!

Travelmoto test de Yamaha MT-09 2021 – Japan’s donkere kant slaat terug!

Meer elektronica, meer vermogen, minder gewicht

Wanneer een succesvol model wordt aangevallen, staat de fabrikant onder bijzonder strenge controle. Het lijkt er echter op dat Yamaha de juiste bouten op de juiste wijze heeft aangebracht in het herontwerp van zijn populaire mid-range naked.  En dat wil Travelmoto wel eens meemaken.

De levendige CP3-unit is geboord tot 889 kubieke centimeter.

Dit is een truc die veel fabrikanten nu gebruiken om aan de strenge Euro 5 eisen te voldoen. Wat is het voordeel voor de motorrijder? Een meervermogen van 4 pk en een koppeltoename van 5,5 Nm. Dit klinkt op het eerste gezicht misschien niet spectaculair, maar wie de oude motor kende, weet dat het drietal geen kind van verdriet was en met zijn 115 pk jarenlang de referentie was in de sportieve middenklasse. Het grootste verschil met de oude motor is dat het maximale koppel van 93 Nm beschikbaar is bij 7.000 tpm in plaats van 8.500 tpm zoals voorheen. 119 pk is een goed gemiddelde als je naar de vermogen kijkt: Triumph vult zijn Street Triple R met 118 pk en de Mattighofen Herzog 890 R heeft 121 pk.

Door de vermindering van het gewicht en het verbruik zal de MT-09 in 2021 nog wendbaarder zijn.

De mid-range naked bike weegt 189 kg als hij volledig getankt is, wat 4 kg minder is dan voorheen. Deze besparing werd bereikt door het gewicht van het frame en de motor te verminderen. Bovendien zijn de wielen dankzij een nieuwe productiemethode per wiel 700 gram lichter geworden, waardoor ze volgens Yamaha de lichtste in hun klasse zijn. Wij verwachten dat deze vermindering van de onafgeveerde massa’s zal resulteren in een nog wendbaarder rijgedrag dan voorheen. Het lagere gewicht is niet alleen te danken aan de geoptimaliseerde brandstofinjectie, maar ook aan de 9% vermindering van het brandstofverbruik van de MT-09. Als sommige mensen zeggen dat het hen niet kan schelen, moet ik de Europeanen er in ieder geval aan herinneren dat zowel eenmalige als terugkerende belastingen (motorgerelateerde verzekeringsbelasting) worden berekend op de CO2-uitstoot en dus op het brandstofverbruik.

Nieuw ontwikkelde schommelarm, frame en uitlaat, licht masker met full-LED.

Er zijn tal van kleine verbeteringen en nieuwe ontwikkelingen te zien op zowel het frame als de achterbrug. Daarnaast is ook het uiterlijk fundamenteel bewerkt, een ding moet gezegd worden dat is net als bij zijn voorganger, het uiterlijk van de huidige MT-09 zal polariseren. De meest opvallende innovatie is het cyclope-achtige lichtmasker met LED-dagrijlicht. De achterkant (ook volledig LED incl. richtingaanwijzers) ziet er echter relatief onspectaculair maar prettig vormgegeven uit. Yamaha belooft verbeteringen in de ergonomie, die we hopelijk kunnen controleren tijdens de perstest in februari. Het 3-1-2-vloeruitlaatsysteem wint geen schoonheidsprijs, hoewel we dankzij Euro5 wel slechtere ontwerpen hebben gezien. Maar voor het centraliseren van de massa’s en een laag zwaartepunt is de positie van de achterste uitlaatdemper in ieder geval zinvol. Voor degenen die hier willen slijpen, zal Yamaha met zijn accessoires zeker meer mogelijkheden bieden.

 

De echte revolutie van de MT-09 2021 vindt plaats binnenin.

Het elektronische hoogtepunt van de MT-09 is zeker de ingebouwde zes-assige IMU (een verdere ontwikkeling van de R1-module), die functies als ABS in de bochten, anti-wheelie controle en leunhoekafhankelijke tractieregeling mogelijk maakt, waardoor Yamaha naar de Olympus van de helpers kan worden getild. De quickshifter is geüpgraded met een blipperfunctie. Hij beschikt ook over ride-by-wire en vier rijmodi, die worden weergegeven op het nieuwe 3,5-inch TFT-kleurendisplay en kunnen worden gewijzigd via een schakelaar op het stuur. In tegenstelling tot de concurrentie biedt de langverwachte module echter geen connectiviteitsfunctie. Ook MT-09-rijders moeten het nog steeds zonder cruisecontrol stellen.

Volledig verstelbaar chassis, verbeterde remmen.

Het onderstel is altijd de achilleshiel van de MT-09 voorganger geweest, maar daar komt nu een einde aan. Ophangingssmederij Kayaba levert een verstelbaar chassis met een volledig verstelbare 41mm USD vork aan de voorzijde en een achterschokbreker met instelbare rebound en veervoorspanning. Het remsysteem van de Yamaha is voorzien van radiaal geschroefde remklauwen. Ook op de eerste banden worden geen compromissen gesloten: met de Bridgestone S22 in de afmetingen 120/70/17 aan de voorzijde en 180/55/17 aan de achterzijde kunt u vertrouwen op een product van topkwaliteit.

Met een onverandert stationair geluid op 93 dB is de Yamaha MT-09 klaar om in 2021 in te zetten voor onze Travel Moto Tours.

Goed nieuws voor Travelmoto klanten, de Yamaha MT-09 is beschikbaar voor huur en tour vanaf 2021.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

TravelMoto
motorreis en verhuur specialist

Book your tour

Eigen GPS tour