Yamaha MT07 2021, de Dark Side trein dendert maar door

Yamaha MT07 2021, de Dark Side trein dendert maar door

Yamaha MT-07 2021 – is dat genoeg om zijn naam als best verkochte motor in Europa vast te houden, wij denken van wel.

 

Yamaha MT-07 2021 en zijn nieuwe technische gegevens: minder vermogen, meer gewicht

Het kan niet op in Europa maar het lijkt erop dat Yamaha echt aan de gang is gegaan om Europa van dienst te zijn. De nieuwe Euro 5-norm betekent dat de aanpassingen op de CP-2 eenheid, die nog steeds 689 kubieke centimeter groot is, een minimaal vermogensverlies heeft, zodat de nieuwe MT-07 slechts 73,4 pk heeft in plaats van de vorige 74,8 pk, maar deze is al beschikbaar bij 8.750 (in plaats van 9.000) toeren per minuut, een detail maar toch.  Hetzelfde lot trof de motor van de touringmaatje de Yamaha Tracer700 begin 2020, maar dan nog wordt de CP-2 nog steeds ervaren als een krachtige en wendbare metgezel en fantastische motorblok.

De nieuwe Yamaha MT-07 geeft nu 67 Nm koppel bij 6.500 tpm, 1 Nm minder dan voorheen. Met slechts 184 kilo brandstof is de MT-07 2021 nog steeds een lichte motorfiets, maar ten opzichte van zijn voorganger heeft hij een extra gewicht van 2 kg. Dit is het gevolg van de aanpassingen aan het uitlaatsysteem die Euro 5 noodzakelijk maakte. Dus met de technische vooruitgang alleen gaan wij het niet redden, Yamaha moet ons meer bieden.

 

Chassis en remmen op de nieuwe MT-07

Het chasis is identiek aan wat er in de vorige versie in de MT-07 gebruikt werd.  In het front is er een niet-verstelbare telescoopvork met een standpijpdiameter van 41 mm, achteraan een monoschok in rebound en veervoorspanning.  Er zijn innovaties in het remsysteem van de best verkochte motorfiets in West Europa model 2020.  De afmetingen van de voorremschijven namen toe tot 298 mm, voorheen was de diameter slechts 282 mm. Spannend: Het gewicht van de remschijven kon op hetzelfde niveau worden gehouden. Een 245 mm enkele schijf wordt nog steeds gebruikt op het achterwiel.

 

En nu de grotere veranderingen aan nieuwe MT-07 wat helemaal past in de MT-serie

Als voorlaatste van de MT-modellen krijgt de MT-07 nu een ook geheel nieuwe look met zijn koplamp in full-LED uitvoering. De knipperlichten zijn nu ook standaard in LED-technologie. We zijn benieuwd of het ontwerp van het zusje net zo controversieel is als dat van de MT-09 2021. De nieuwe zwarte hendels en de algemeen geoptimaliseerde afwerking is wel erg mooi en zal een prima effect hebben. Het grijze LC-display van de MT-07 was echt toe aan een vervanging, en dat is goed aangepakt.  Nu krijgen de MT-07 een kleuren TFT-display, zoals de grote zus, was het niet genoeg, maar vergelijkbaar met het omgekeerde LC-display (witte cijfers op zwarte achtergrond) dat al bekend is van de Tracer 700, werd er een grote stap voorwaarts gezet.

 

Yamaha MT-07 tankinhoud en verbruik blijft hetzelfde voor 2021

De mid-range Yamaha werd al beschouwd als een zeer zuinige fiets, en dit zal niet veranderen met de 2021. De 14 liter tank is goed voor afstanden van meer dan 300 kilometer. Als eerste zal de rijder blij zijn met dit zeer economische lage brandstofverbruik, maar naast de werkelijke brandstofkosten wordt de belastingen en  de motorrijtuigenbelasting berekend op de CO2-uitstoot en dus op het verbruik wat dan weer gunstig gaat uitvallen voor deze motor.

Een elektronica-ontkenner met succes

De MT-07 staat voor puristisch motorrijden. Behalve het wettelijk verplichte (en niet uitschakelbare) ABS, heeft het model 2021 ook geen enkele elektronische tools aan boord. Hier trek je nog steeds aan de kabel zoals voorheen. Er is geen ride-by-wire of functies zoals cruise control, traction control, rijmodos of ABS in de bochten. Het zal de koper een niet veel uitmaken omdat je voor deze prijs een prachtige onder je billen krijgt die het plezier in motorrijden er niet minder om zal maken.

Verbeterde ergonomie en voor de eerste keer nieuwe banden

Yamaha belooft in de nieuwe editie van de MT-07 een verbeterde ergonomie voor lange rijders. De zithoogte is nog steeds 805 mm. Ook de afmetingen van de banden (120/70/17 aan de voorzijde en 180/55/17 aan de achterzijde) op de Yamaha zijn onveranderd gebleven. Nieuw zijn echter de eerste set banden waarop de MT-07 naar de start rolt. De Michelin Pilot Road 5, ook bekend en bewezen van de Tracer 700, gaan er standaard onder en voor wat ons betreft een goede keuze.

 

De MT-07 wordt in 2021 geleverd in drie kleuropties

Stormfluoride
technisch zwarts
Yamaha Blauw

Beschikbaarheid en prijs

De Yamaha zal naar verwachting in januari in de showrooms van de dealers staan. Door het ontbreken van fysieke shows in 2020/21 zal er helaas geen gelegenheid zijn om de fiets te testen en zullen wij even moeten wachten tot de pers inderdaad deze motor kan testen.  Yamaha heeft voorzichtig aangekondigd dat de perstest ook in januari 2021 zal plaatsvinden. De prijzen liggen nog niet vast. We houden u op de hoogte.

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest

TravelMoto
motorreis en verhuur specialist

Book your tour

Eigen GPS tour